Det ble en ganske spesiell oppgave for Nonbye å montere sikkerhetsfolie på fasaden av Grorud flerbrukshus, hvor det sitter over 3.700 glasspaneler, som hver har tre sider.

Med bakgrunn i dialog med 3M og deres erfaring fra ett prosjekt i Sveits, ble en løsning for gjennomføring utviklet helt fra bunnen av. Det er i Europeisk sammenheng aldri blitt gjennomført tilsvarende prosjekt i ett slikt omfang på denne type fasadeglass med 3M sin 3M S40 Exterior sikkerhetsfilm.

Spennende fasadeløsning

Nye Grorud flerbrukshus er sentralt plassert i Oslo-bydelen med Grorud idrettspark, Grorudparken og Groruddammen som nærmeste naboer. Flerbrukshuset har et bruksareal på 4.600 kvadratmeter
Nesten hele fasaden på bygget er kledd med et utenpåliggende Pilkinton Pentolitglass. På baksiden av glasset er det montert LED-lys, som lyser opp fasaden når det mørkner, som gir en helt spesiell effekt.

Godt samarbeid med Håndverkskompaniet

Nonbye har samarbeidet med entreprenørvirksomheten
Håndverkskompaniet i mange år om en rekke oppgaver. Håndverkskompaniet har vært ansvarlige for byggingen av Grorud flerbrukshus. De valgte å kontakte Nonbye ettersom det var behov for å kle de mange glasspanelene med sikkerhetsfolie, som følge av risikoen for at panelene i ytterste konsekvens kunne bli ødelagt.

Gjennomtenkte og spesialutviklede løsninger

Den helt spesielle oppgaven krevde mange spesialutviklede og gjennomtenkte løsninger. For det første skulle glasspanelene tas ned av den mange meter høye fasaden og bringes inn i ett lukket miljø. Deretter måtte panelene nøye rengjøres, før sikkerhetsfilmen ble montert. Folien skulle monteres på innsiden av glasspanelene, ettersom en struktur på yttersiden gjorde at folien ikke kunne feste seg her.

Folien måtte monteres i to omganger

Først ble den brede overfalten montert, hvorpå glasspanelet med sikkerhetsfilmen ble lagt inn til herding i 4 dager i ett eget varmekammer, hvor det var minimum 50 varmegrader,” forteller daglig leder Robert Stenbro fra Nonbye.  ”Deretter de to sidevangene montert, og hvor på glasspanelene på ny ble lagt inn til herding i ytterligere 3 dager. Mens sikkerhetsfilmen lå inne til herding, måtte det ligge under press for å bidra til at filmen festet seg forsikriftsmessig til underlaget.”

Varmekammeret ble utviklet av Nonbye ved å benytte seg av to telt, hvorpå det minste teltet ble plassert inne i det største teltet. For å kunne skape varme opptil minimum 50 grader ble det leid inn to spesialbygde varmekanoner fra Cramo, som var øremerket dette prosjektet.

Spennende prosess bak unik løsning

Det er en av de mest utfordrende, største og morsomste oppgavene jeg har vært med på å løse. Det har vært en utrolig spennende prosess sammen med kunden, 3M og Håndverkskompaniet. Det er fantastisk at vi har kommet så godt i mål med en unik løsning som tilfredsstiller alle til fulle. Samtidig er det viktig for oss at vi ikke går på kompromiss med sikkerheten, noe vi også har levd opp til i denne oppgaven.

Daglig leder Robert Stenbro, Nonbye Norge

Særlige krav til prosjektledelsen

Det at mer en 50% av glasspanelene var knyttet opp til fasader som tilhørte barnehagen på bygget, medførte at mye av arbediet måtte løses utenfor barnehagens åpningstider. Det satte store krav til planlenging for å kunne oppnå en sømløs og effektiv gjennomføring.

Nonbye har løst oppgaven med foliering av de over 3700 glasspanelene på ti uker og hatt fire montører som har jobbet med oppgaven.

Godkjent av Oslo kommune

Håndverkskompaniet og Grorud flerbrukshus er ytterst tilfreds med samarbeidet med Nonbye og den løsningen som er utviklet. Installasjonen av sikkerhetsfolien er også godkjent av Oslo kommune og oppfyller dermed alle kommunens krav.

«Nonbye Norge har på alle mulige måter løst oppgaven til vår tilfredsstillelse, og gjennom hele prosessen har de vist at de har hatt kontroll på oppgaven. Vi har derfor ingen betenkeligheter med å selv benytte eller anbefale Nonbye Norge som en partner som involverer bruk av folie, det være seg sikkerhetsfilm, solfilm, tradisjonell folie o.l.»,

For Håndverkskompaniet AS Vegard Honstad

Caseansvarlig

 

 

Olafur Munk - profilbillede

Robert Stenbro

La oss hjelpe din virksomhet med å skape et sterkt visuelt uttrykk!

Nonbye hjelper alle virksomheter, kjeder og institusjoner i alle bransjer med å skape en visuell identitet med høy synlighet og et enhetlig uttrykk. Vi vil også hjelpe deg og ditt prosjekt med å komme sikkert i mål – vi har 50 års erfaring å tilby. Kontakt oss allerede i dag for et uforpliktende møte.